Cei trei super eroi din pădurile seculare.

Astăzi mai mult ca oricând, lumea încearcă să încetinească ritmul schimbărilor climatice, să conserve viața sălbatică și să sprijine miliarde de oameni. Copacii sunt fără doar și poate, o parte majoră a acestei ecuații planetare.

Cu toate acestea, distrugerea lor în masă și fără resposabilitate, continuă… sacrificând astfel beneficiile pe temen lung, pentru beneficiile câștigate pe termen scurt.

Pădurile acoperă încă aproximativ 30% din suprafața terestră a lumii, dar dispar într-un ritm alarmant. Între 1990 și 2016, lumea a pierdut 1,3 milioane de kilometri pătrați de pădure, potrivit Băncii Mondiale – o suprafață mai mare decât Africa de Sud.


Aproximativ 17% din pădurea tropicală amazoniană a fost distrusă în ultimii 50 de ani.

De când oamenii au început tăierea pădurilor, 46% dintre copaci au fost doborâți, potrivit unui studiu din 2015 publicat în revista Nature. Aproximativ 17% din pădurea tropicală amazoniană a fost distrusă în ultimii 50 de ani, iar pierderile au crescut recent.

Avem nevoie de arbori din mai multe motive, absorb dioxidul de carbon pe care îl expirăm noi și de asemenea absorb gazele cu efect de seră care captează căldura. Pe măsură ce aceste gaze intră în atmosferă, temperatura globală crește, o tendință pe care oamenii de știință preferă acum să o numească schimbare climatică.

Pădurile tropicale pot furniza până la 23% din atenuarea încălzirii climatice, necesare în următorul deceniu, pentru a îndeplini obiectivele stabilite în Acordul de la Paris din 2015, potrivit unei estimări.

Avem nevoie de eroi…avem nevoie de super eroi, acum mai mult ca niciodată pentru regenerarea pădurilor și a climei globale. Confortul și tehnologia zilelor noastre, nu au fost nicicând atât de sofisticate și avansate în toată istoria cunoscută a omenirii.

Și totuși….nu reușim sa menţinem sub control, echilibrul natural al „Casei” noastre.

Chiar dacă unii şi-au pierdut speranța, ei bine noi suntem convinşi că aceasta trebuie să fie ultimul sentiment care trebuie pierdut. Astfel prezentăm trei eroi ai pădurilor și superputerile lor.

Avem nevoie de super eroi, acum mai mult ca niciodată pentru regenerarea pădurilor și a climei globale.

Falnicul FAG – Fagul european, este unul dintre cei mai importanți și răspândiți copaci cu frunze late din Europa. Este un arbore măreț care își poate menține rata de creștere ridicată până la maturitatea târzie. Este întâlnit în pădurile din sudul Scandinaviei până în sudul Europei în Sicilia și din Spania în vest până în nord-vestul Turciei.

Fiind un arbore forestier în creștere naturală, fagul marchează granița importantă dintre zona de păduri de foioase europene și zona de păduri de pin nordică sau mediteraneană. Această graniță este importantă pentru fauna și flora sălbatică.

Lemnul de fag este recoltat și utilizat în cele mai importante domenii, din lemnul său confecţionându-se cele mai sofisticate obiecte. Fagii sunt adesea populari ca arbori ornamentali, oferind frumusețe, umbră și desigur mult aer curat.

Salcâmul – acest tip de copac este extrem de important și un adevărat supererou, iar superputerea sa este combaterea deşertificării și înbunătăţirea calităţii solului.

În România salcâmul este plantat mai intens în Tulcea, Constanţa sau efectiv în diferite locuri din Dobrogea, acolo unde terenul este tot mai afectat de deşertificare.

Superputerea salcâmului este combaterea deşertificării și
îmbunătăţirea calităţii solului.

Salcâmul mai este folosit în agricultură, silvicultură și agroforesterie pentru absorbţia mare a dioxidului de carbon și restabilirea ciclului de nutrienți în terenuri și păduri degradate. Lemnul acestui erou este extrem de rezistent și durabil.

Un experiment interesant ce a fost promovat pe canalele de știri, a fost Experimentul Medgidia, unde un fermier a plantat pe două culturi alăturate porumb și respectiv grâu. Pe una dintre aceste culturi a împrejmuit-o cu o barieră naturală din salcâmi iar pe cealaltă a lăsat-o liber. Rezultatul a fost impresionant. Zona protejată cu salcâm a păstrat umiditatea solului și a ferit cultura de vântul uscat și arzător al Dobrogei. Cealaltă în schimb a suferit de lipsă de apă oferind o producție de 3 ori mai mică.

Salcâmul este unul dintre cei mai puternici copaci.

„Practic, salcâmul crează un fel de microclimat. Creşte foarte rapid: în 2 ani poate atinge 3 metri în înălţime. În plus rezistă fără probleme şi 100 de ani! Îndură geruri aspre şi suportă foarte bine seceta.” spun specialiştii.

Bradul este cel de-al treilea erou al acestui articol. Acest copac este simbolul celei mai importante sărbători ale creştinătăţii şi totodată, în cultura Românilor, este considerat un arbore sacru și sfânt. Bradul însoţeşte omul în toate momentele sale de referinţă ale vieții: naștere, nuntă și moarte.  

Această specie este apreciată pentru rapiditatea sa de creștere și rezistența lemnului, ceea ce îl face ideal pentru exploatare. 

Totodată bradul este folosit și pentru proprietăţile sale tămăduitoare, astfel din el sunt utilizate cu acest scop acele (frunzele), conurile şi răşina.

Acele bradului se folosesc pentru efectul lor de sedativ bronşic şi deasemenea expectorant. Să nu uităm că din frunzele bradului se mai extrage şi uleiul esenţial care este folosit în aromaterapie.

Mugurii sunt fierţi și transformaţi în sirop cu efecte antibiotice, antiseptice și balsamice. Cu toții ne amintim siropul de tuse din copilărie pe care îl primeam cu linguriţa de la mama atunci când eram raciţi.

Şi nu în ultimul rând rășina bradului care are proprietăți antiseptice și astringente, este un foarte bun diuretic și grăbește vindecarea rănilor.

Copacii sunt adevărații Avengers.

Pădurile de brad absorb cantități mari de dioxid de carbon, găzduiesc multe specii de păsări și animale sălbatice și oferă peisaje uimitoare în timpul drumețiilor.

Copacii sunt adevărații Avengers, ei ne ocrotesc permanent, ne oferă șansa de a respira aer curat cu fiecare inspir iar din trunchiurile, lor ne-am confecţionat casele zeci de mii de ani dealungul istoriei. Ne-am încălzit în iernile geroase și ne-am vindecat trupurile datorită proprietăţilor lor vindecătoare. Unii ne oferă fructele lor delicioase să ne hrănim alții chiar „sângele”(seva) lor.

Arborii ne oferă tot ceea ce avem nevoie ca să supravieţuim și să ducem o viață îndestulată iar noi, trebuie să conştietizăm, că ei sunt una din resursele cele mai importante ale vieții noastre. Dacă tăiem un copac trebuie să-i mulțumim și să plantăm în scurt timp altul în loc.

Și nu uita un singur lucru, că viața, este prea scurtă pentru a nu fi recunoscător pentru bogăţiile oferite de Mama Natură.

Sursa:

www.nationalgeographic.com

www.cordis.europa.eu

www.newworldencyclopedia.org

https://stirileprotv.ro

Link-uri:

https://www.facebook.com/ImpreunaImpadurimRomania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Call Now Button